lørdag den 21. december 2013

Ris a'la mande eller risalamande...

Opskriften giver til 6 personer

3 dl vand
180 g grødris
1 liter mælk
100 g smuttede mandler
kornene fra 2 vaniljestænger
4 spsk sukker
1/4 liter piskefløde
1 glas kirsebærsauce af god kvalitet

Kog risene i vandet i 2 minutter under omrøring, tilsæt mælk og lad risene koge ved svag varme i ca. 10 minutter, fortsæt med at røre. Læg låg på gryden og lad grøden koge under svag varme i ca. 30 minutter, pas på at grøden ikke brænder på og rør i den af til. Når grøden er færdig stilles den i køleskabet til afkøling natten over.

Skal der være en mandel i risalamanden, tag da en af de smuttede mandler fra og hak resten, husk at få alle med.. Rør de hakkede mandler, vaniljekorn og sukker i risengrøden. Pisk fløden til en let flødeskum og rør den i grøden sammen med den hele mandel. Lad gerne risalamanden stå i køleskabet minimum 2 timer inden servering.


Vidste du iøvrigt at risalamanden er en dansk opfindelse der opstod under 2. verdenskrig. Før i tiden ca 1900-1940'erne var det mest almindeligt at man fik serveret risengrød, som dengang var en meget eksklusiv spise. Ris og kanel var ikke sådan lige at få fat på.. Da rationeringstiden under 2. verdenskrig kom, prøvede man at få grøden til at strække længere ved at tilsætte flødeskum og mandler, kanel blev så erstattet af kirsebærsauce. I sverige spiser mand også risalamande eller Ris a'la malta, men med syltede mandarinbåde frem for kirsebærsauce. Hvis du finder mandlen i Sverige får man vidst ingen mandelgave, men skal se dig om efter en kone indenfor det kommende år..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar