tirsdag den 11. februar 2014

Gammeldags fastelavnsboller


Der er mange ting som var meget bedre den gang  man var barn. Somrene var altid varme, julen altid hvid og rugflerne var meget større.. Sådan er der så mange ting som ikke lever op til barndommens minder. Men de her fastelavnsboller smager nøjagtig som dem jeg fik som barn.. En bid og jeg var med et tilbage i mit katte kostume med raslebægeret i hånden..

Opskriften er fundet her, herunder kan du læse mine erfaringer med den. 

l0-16 boller.

Dej 
1 dl mælk
50 g gær
125 g blødt smør
1 økologisk æg
4 spsk sukker
ca. 375 g hvedemel

Vanillecreme
1 økologisk æg (evt. pasturiseret)
2 spsk sukker
2 dl mælk
1½ spsk hvedemel
korn fra ½ vanillestang

Flormelis til glasur og evt. pastafarver.

Start med at lave dejen, da den skal hæve i 1 time.
Lun mælken og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, æg, smør og det meste af melet - hold lidt tilbage. Ælt dejen godt til den er glat og ensartet. Stil den til hævning et lunt sted i ca. 1 time. 

Vanillecreme
Alle ingredienserne piskes sammen i en lille tykbundet gryde. Tilsæt evt. resten af (skralden) vanillestangen og lad den koge med i blandingen. Kog under piskning og ved kraftig varme, pas på at blandingen ikke brænder på. Dæmp varmen og lad cremen koge under stadig piskning i ca. 5 minutter. Inden cremen stilles til afkøling, fjernes vanillestængerne fra cremen. 

Ælt dejen godt igennem på et meldrysset bord. Tilsæt evt. resten af melet. Rul dejen ud til en firkant ca. 40x40cm. Skær firkanten i små stykker ca. 16 stykker. Læg en lille spsk creme på hver firkant. Top evt. med Nougat eller marcipan og luk dejen om fyldet som små pakker. Klem sammeføjningerne godt sammen så fyldet ikke løber ud. Når pakkerne er forsvarligt lukket, formes de forsigtigt til boller. Lad nu bollerne hæve tildækket i ca. 45 min. Bag bollerne i ovnen på alm ovnfunktion 225 grader i ca. 8-10 minutter - hold godt øje med dem.

Pynt de afkølede boller med farvet glasur. 

Hvis bollerne ikke bliver spist med det sammen, kan de opbevares i en lufttæt beholder i et par dage.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar